RAW AIR 2024 – mye spenning og nye konsepter

* 16 tellende hopp totalt for kvinner og menn i Holmenkollen, Granåsen og Vikersund.
* Det hoppes i normalbakke, storbakke og skiflygingsbakke.
* Ti menn i en siste runde i Vikersund.

– Vi så i fjor spenningen knyttet til hvem av kvinnene som fikk hoppe i Vikersund, og gjør nå grep for å øke spenningen i mennenes RAW AIR. Det vil også ligge mye dramatikk og interesse rundt at hopperne må mestre tre ulike bakkestrørrelser i RAW AIR 2024. Dette har aldri skjedd før, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

Fjorårsvinner Halvor Egner Granerud jubler for endingen.
– Dette er en spennende nyhet, og jeg tenker at dette høres kult ut. Jeg har tro på å bygge opp mer dramaturgi rundt RAW AIR, og ser for meg at det vil føles eksklusivt for oss utøvere med bare ti hoppere i siste runde. Jeg har trua, sier Granerud.

Maren Lundby synes det er spennende med nye konsepter, og hun synes det er veldig gøy at det tenkes nytt for å gjøre det enda mer underholdende å være tilskuer.
– For våres del blir det viktig å prestere gjennom hele sesongen for å sikre seg en plass i Vikersund. I tillegg vil det være ekstra spenning knyttet til hvem de ekstra utøverne vil være i løpet av RAW AIR, noe som gir et ekstra spenningsmoment i tillegg kampen om sammenlagtseieren. Jeg tror nye konsepter som dette der man tenker litt utenfor boksen, vil være med å gi hopprennene i fremtiden noe nytt og spennende som blir gøy å følge med på, sier Lundby.

 

Nye regler i Vikersund

I Vikersund får de 15 beste kvinnene i RAW AIR og World Cup-sammenlagt etter rennene i Granåsen delta i de to skiflygingsrennene lørdag og søndag. I tillegg skal World Cup- og Raw Air vinner kåres. Så «kula» skal deles ut i Vikersund.

De 50 beste mennene i RAW AIR etter rennene i Granåsen skal hoppe kvalifisering i Vikersund på fredag. 40 beste etter rennet fredag hopper på lørdag. På søndag får de 30 beste i RAW AIR starte i første runde, 20 får hoppe i andre runde, mens det er de 10 beste får kjempe om RAW AIR-sammenlagt i en 3. finalerunde.

FIS møte

Mandag var det FIS-møter i hopp i forbindelse med finalen i årets sommer Grand Prix i Klingenthal. Her ble detaljer og regelendringer for kommende sesong spikret. I vinter ble det arrangert tidenes første FIS-renn for kvinner i skiflyging i Vikersund, men for kommende sesong blir det World Cup-status og to renn. I fjor fikk 15 kvinnelige deltakere delta i skiflygingsrennene i Vikersund, men det kan bli inntil 20 til vinteren. Hoppkomiteen i FIS vedtok mandag at det er de 15 beste i World Cup-sammendraget. Og om noen av de 15 beste i RAW AIR-sammendraget ikke er blant de beste i World Cup får de også delta.  Det er satt et øvre tak på 20 kvinnelige deltakere.

RAW AIR starter tradisjonelt opp i Holmenkollen, fortsetter i Granåsen og avsluttes i Vikersund med skiflyging. Det blir RAW AIR-renn i begge VM-bakkene i Granåsen for både kvinnene og mennene, og det ligger et ekstra spenningsmoment med tre runder i skiflyging i avslutningsrennet i Vikersund søndag 17. mars.

– Dette er en videreutvikling av RAW AIR, initiert at renndirektør i hopp i FIS, Sandro Pertile, som viser at norsk hoppsport har skapt en turnering som har høy interesse i forhold til å øke verdien på sporten vår. Dette viser at vi etterlever vår visjon «Vi Vil Være Verdens Viktigste Hoppnasjon», forteller sportssjef for hopp i Norges Skiforbund, Clas Brede Bråthen.

I tillegg til RAW AIR i Norge er Lillehammer på terminlista med World Cup-åpning for kvinnene og mennene første helga i desember. Alle forslag fra hoppkomiteen skal endelig godkjennes av styret i FIS senere i oktober.

FAKTA RAW AIR 2024

Program:
Program RAW AIR 2024, Kvinner og menn (16 tellende hopp for kvinner og menn):

8. mars: Holmenkollen, HS 134, kvalifisering menn og kvinner
9. mars: Holmenkollen, HS134, individuelt renn menn og kvinner
10. mars: Holmenkollen, HS134, kvalifisering og individuelt renn menn og kvinner
12. mars: Granåsen, HS 105, kvalifisering kvinner, individuelt renn menn og kvinner
13. mars: Granåsen, HS 138, kvalifisering kvinner, individuelt renn menn og kvinner
15. mars: Vikersund HS 240, offisiell trening kvinner, prolog menn
16. mars: Vikersund, HS 240, individuelt renn menn og kvinner
17. mars: Vikersund, HS 240, individuelt renn kvinner og finalerenn med 3 omganger for menn: 30, 20 og 10 hoppere.

Regler:
Holmenkollen blir som en vanlig World Cup-helg med kvalifiseringer og to renn for 40 kvinner og 50 menn.

I Granåsen blir det renn i normalbakke på tirsdag og storbakke på onsdag. Det blir kvalifisering og renn for 40 kvinner, mens det kun er de 50 beste mennene i RAW AIR etter Oslo som får delta i rennene i Trondheim og det blir derfor ingen kvalifiseringer.

Les mer om RAW AIR på www.rawair.no