HISTORIE
Få et innblikk i historien om verdens største hoppbakke og reisen mot å tilby ekstreme opplevelser – for alle.
Begynnelsen
Historien om verdens største hoppbakke i Vikersund starter for over hundre år siden. Vikersund Skiklub ble stiftet i 1894, og i løpet av de 40 første årene arrangerte foreningen renn i seks forskjellige skibakker. Derfor valgte man i 1935 en komité som skulle finne et egnet sted for å bygge en ny skibakke. I 1936 ble Vikersundbakken åpnet og i Kristian Hovde hoppet først i åpningsrennet, men det var Hilmar Myhra fra Kongsberg som hoppet lengst, med et hopp på 85 meter. Kristian Hovde ble senere bakkesjef for Vikersundbakken og spilte en viktig rolle når det gjaldt å få utvidet bakken ytterligere. Dette skjedde først i 1955, men siden endringene ikke var tilstrekkelige for å få hopp over 100 meter, gjorde Hovde en del justeringer sommeren 1956. Dette lyktes og påfølgende vinter ble Arne Hoel den første hopper over 100-metersgrensen, med et svev på 100,5 meter.
Rekorder og VM
Vikersunds stolte skihistorie fikk et løft på sekstitallet. I 1964 trakk Vikersund det lengste strået i kampen om å få bygge Norges skiflygingsbakke. I mars 1966 var den klar for åpning og Bjørn Wirkolas verdensrekord på 146 meter ga gjenklang over hele skiverdenen. I 1977 ble det for første gang arrangert VM i skiflyging i Vikersundbakken, med sveitsiske Walter Steiner som vinner. Neste gang det ble arrangert skiflygings-VM i Vikersundbakken var i 1990. Bakken ble bygget ut til K-175 før mesterskapet, og snømangel gjorde at det bare ble en konkurransedag. Vikersunds hjemmehåp, Ole Gunnar Fidjestøl, satte bakkerekord med 167 meter, men Matti Nykänen (Finland) og Dieter Thoma (Vest-Tyskland) hoppet begge 171 meter, og tyskeren vant mesterskapet. Forrige VM i Vikersund var i 2000. Forut for det mesterskapet ble bakken igjen utbygget, denne gang til K-185 meter. Det gjorde at Andreas Goldberger kunne sette bakkerekord med 207 meter under kvalifiseringen. Senere på 2000-tallet satte Roland Müller en uoffisiell bakkerekord på 219 meter. Denne ble tangert av Harri Olli under verdenscuprennene i 2009, og Ollis hopp ble stående som offisiell bakkerekord.
Verdensrekord i verdens største bakke
Til prøve-VM i 2011 ble det foretatt en ny omfattende utbygging av Vikersundbakken, da ble bakken en fullverdig K195, og erklært til verdens største hoppbakke. Under prøve-VM svevde Johan Remen Evensen ned til en fantastisk ny verdensrekord på 246,5 meter. I 2011 ble det gjort ytterligere utbedringer i bakken foran VM i februar 2012. Forventningene til verdensmesterskapet i 2012 var skyhøye, og ble innfridd. Med mer enn 60000 tilskuere og rekordhøyt antall fjernsynsseere ble dette tidenes skiflygings-VM !
Februar 2015 er det igjen World Cup i Vikersund. Peter Prevc sørget for en historisk lørdag i Vikersund. For første gang har et menneske hoppet 250 meter på ski.
Festen var ikke over. Slovenske Peter Prevc fikk bare beholde verdensrekorden i et knapt døgn. Da Anders Fannemel smelte til med 251,5 meter i første omgang av søndagens verdenscup i skiflyging, ble rekorden atter igjen norsk. Og Vikersund-arrangørene måtte bestille et nytt skilt.
I 2017 ble den norske hoppuka Raw Air en realitet, og superfinalen foregikk i Vikersund. Lagkonkurransen på lørdagen ble av mange beskrevet som «tidenes skiflyvningsrenn», med rekordmange lange hopp – og ikke mindre enn to verdensrekorder på én omgang! Først hoppet Robert Johansson 252 meter, og slo dermed Fannemels verdensrekord med en halv meter. Den rekorden varte omtrent en halv time – til østerrikske Stefan Kraft satte ny verdensrekord med et hopp på hele 253,5 meter.
2023 var et historisk øyeblikk i Vikersundbakken. Da fikk for første gang jentene hoppe i verdens største hoppbakke. Mange tårevåte øyeblikk og glade hoppjenter. Ema Klinec (SLO) hoppet 226 meter og satte med det den første verdensrekorden for damer.
I 2024 ble ny historie skrevet Eirin Maria Kvandal ble vinneren av det første World Cup-skiflyvningsrennet for kvinner. Samtidig satte Silje Opseth ny verdensrekord i Vikersund med 230,5 meter.
En ekstrem Zipline
Nå er det ikke bare skihopperne som kan sveve ut verdens største hoppbakke. Er du klar for å sveve ut hoppkanten i opp mot 100 km/t? Ta med deg familien eller vennegjengen på en ekstrem opplevelse.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Registrer deg og motta eksklusive tilbud og spennende nyheter rett i innboksen din.